Казвам се Милан Асадуров и съм на шестдесет и една години. Някога, много отдавна, преведох романа на братя Стругацки «Вълните усмиряват вятъра», който започваше така. Помня, тогава си помислих, че ако след време ми се случи да пиша мемоари, ще ги започна именно по този начин. Макар че, строго погледнато, не съм сигурен, че ви предлагам спомени за автентични преживелици. Всъщност би трябвало да започна с едно интервю за раждането на «Библиотека Галактика», което дадох преди повече от година за сайта knigite.bg или най-добре с писмото, което получих по електронната поща от любезната г-жа Самоковлийска след това:


Благодаря за невероятното интервю. Или по-скоро трябва да кажа – приказка. Беше ми страхотно интересно, само съжалявам, че не е по-дълго. Със сигурност мога да измисля още хиляди въпроси, а вие нямате и нужда всъщност, достатъчно е темата да ви подам... Не знам мислил ли сте да напишете мемоарите си или нещо такова, ще има много заинтересувани...
Поздрав!

-Северина


Поласкан от вниманието на младата дама, в изблик на старческо самолюбие (Дано резултатът от това изригване да не породи у нея чувството за вина!) се подлъгах и реших да разширя въпросното интервю, като лично си задавам въпросите. Наум, разбира се, защото мразя да си говоря сам като някой фрихендс по улицата. Не храня илюзии, че този текст може сериозно да заинтригува когото и да било, камо ли да задържи за дълго вниманието дори на собствените ми деца, но нали човек рядко възприема съвети, дори да идват от такава видни личности като Козма Прудков, и, макар да знае, че не може да обхване необхватното, постоянно опитва. И хич не ме упреквайте във фалшива скромност. Просто отдавна съм на книжния пазар и си знам цената.
От друга страна, едва ли има смисъл да ви предупреждавам, че в тази равносметка пред огледалото няма и капчица обективност, да не говорим пък за някакви сериозни претенции за историчност. Всъщност съм струпал на 61 камари субективните си чувства, усещания, въжделения, премеждия, мечти, измишльотини, откровени лъжи и заблуди, като във всяка глава съм отделил специално внимание и на някои по-истински неща като любимите ми книги, филми и джазови албуми през годините, защото до голяма степен благодарение на тях съм това, което съм.

В пресата:

Eлектронна версия (PDF 7,5 MB)

 

740 стр., над 2500 илюстрации:

2.99

$ 3.99

4.99 лв.

или CV под формата на илюстровано / черно-бяло / бурно обяснение в любов към книгите, филмите, картините, фотографията, фаровете и джаза, а защо не и любовните забежки на един пристрастен читател, зрител и слушател под формата на Curriculum Vitae.

© Design by LOVE44http://www.lovefortyfour.comhttp://www.lovfortyfour.comshapeimage_4_link_0

фото: Маргарита Асадурова

фото: Маргарита Асадурова